Velika planina – dostop in turistične znamenitosti
4 mins read

Velika planina – dostop in turistične znamenitosti

Skrivnostna in osupljiva Velika planina, dostop je možen na več načinov, ena najbolj priljubljenih planot v Sloveniji, privablja obiskovalce z vsega sveta s svojo izjemno lepoto in bogato kulturno dediščino. Kljub oddaljenosti od mestnega vrveža je dostop do te naravne oaze precej enostaven, saj obstaja več načinov, kako priti do nje. Avtomobilski dostop, pohodniške poti in celo javni prevoz ali sedežnica ponujajo možnosti za raziskovanje tega čudovitega kraja. Ko enkrat prispete, se odpre svet pastirskih naselij, planinskih razgledišč in bogate naravne flore in favne.

Velika planina – dostop z več strani

Čeprav je Velika planina znana po svoji slikoviti oddaljenosti od mestnega vrveža, je dostop do te naravne lepote presenetljivo preprost. Velika planina – dostop z avtomobilom je najbolj priljubljena izbira za obiskovalce, saj vam omogoča udobno potovanje do parkirišča, ki je blizu planote. Dostop je označen in ponuja čudovite razglede na okoliško pokrajino.

Za tiste, ki si želijo bolj aktivnega pristopa, pa so na voljo tudi številne pešpoti in pohodniške poti, ki vodijo do vrha. Vendar pa je ena izmed najbolj priljubljenih in slikovitih možnosti za dostop do Velike planine vožnja s sedežnico.

velika planina dostop

Sedežnica vas odpelje iz doline do planine, medtem ko uživate v osupljivih razgledih na okoliške gore in doline. To je odlična izbira za tiste, ki se želijo izogniti vožnji po ozkih in vijugastih cestah ter hkrati uživati v udobju in spektakularnih razgledov na poti. Velika planina – dostop s sedežnico je tudi priročen za družine z majhnimi otroki ali starejše obiskovalce, ki si želijo lažjega dostopa do planote.

Velika planina – dostop je mogoč z avtom iz vseh koncev Slovenije, saj je Velika planina dobro povezana z glavnimi prometnicami. Najbolj pogosti pristopi so:

Iz Ljubljane

Velika planina – dostop iz Ljubljane traja približno uro vožnje. Lahko se odpeljete po avtocesti A1 proti Kranju in nato nadaljujete po regionalni cesti proti Kamniku. Od tam sledite oznakam za Veliko planino.

Iz Maribora

Če ste iz Maribora, se lahko odpeljete po avtocesti A1 proti Ljubljani in nato nadaljujete po regionalni cesti proti Kamniku in spet sledite oznakam za Veliko planino.

Iz Novega mesta

Pot iz Novega mesta do Velike planine traja približno uro in pol vožnje. Lahko se odpeljete po avtocesti A2 proti Ljubljani in nato nadaljujete po avtocesti A1 proti Kranju. Od tam sledite oznakam za Veliko planino in kmalu boste tam.

Iz Nove Gorice ali Kopra

Tudi Iz Nove Gorice in Kopra je mogoče do Velike planine priti z avtomobilom, čeprav je pot nekoliko daljša v primerjavi z drugimi deli Slovenije. Potovanje traja približno 2 do 3 ure, odvisno od prometnih razmer. Priporočljivo je, da se najprej odpravite proti Ljubljani po avtocesti A1 in nato sledite oznakam za Kamnik. Od tam sledite oznakam za Veliko planino.

Velika planina – dostop z avtobusom

Velika planina – dostop z avtobusom je prav tako mogoč, čeprav je morda nekoliko manj pogost in neposreden kot z osebnim avtomobilom. Obstajajo različne možnosti, odvisno od tega, od kod potujete in kdaj želite obiskati planoto.

Iz Ljubljane lahko uporabite javni avtobusni prevoz do Kamnika. Nato lahko iz Kamnika nadaljujete z drugim avtobusom, ki vozi do spodnje postaje sedežnice na Veliko planino.

Če potujete iz drugih večjih mest, kot so Maribor, Celje ali Novo mesto, lahko najprej prispete do Ljubljane ali Kamnika s prevozom in nato nadaljujete z avtobusom ali drugim prevoznim sredstvom, kot je vlak.

Poleg rednih avtobusnih povezav so na voljo tudi organizirani izleti z avtobusi ali turističnimi agencijami, ki vključujejo prevoz do Velike planine in voden ogled.

Pri načrtovanju potovanja z avtobusom je priporočljivo preveriti urnik in razpoložljive povezave ter se pozanimati o morebitnih spremembah ali omejitvah, zlasti če potujete izven turistične sezone.

Obiščite ta kraj saj je Velika planina dostop res lahek in hiter. Okoliške gostilne in koče pa ponujajo tradicionalne jedi, pripravljene iz domačih sestavin, kot so skuta, sir, kislo mleko in domači kruh. To je odlična priložnost, da okusite avtentične lokalne dobrote in se seznanite z gastronomsko ponudbo tega čarobnega kraja.