Letne gume naj bodo dobro ohranjene in primerno vzdrževane
4 mins read

Letne gume naj bodo dobro ohranjene in primerno vzdrževane

Zakon o cestno prometnih predpisih zahteva vsakoletno menjavanje zimskih in letnih gum. Glavni razlog za to je predvsem zagotavljanje varnosti med vožnjo na cesti. Pa vendar se po podatkih Policije vse prepogosto dogaja, da vozniki na svojih jeklenih konjičkih nimajo gum, ki bi bile ustrezne. Ste vedeli, da bi morali tako zimske, kot tudi letne gume redno pregledovati in tako preverjati njihovo stanje? Ker je varnost na cesti izjemnega pomena, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj ključnih lastnosti dobrih letnih pnevmatik in razkrivamo, kdaj je čas za nakup novih. Če so vaše trenutne letne gume že odslužile, pa lahko svoje po zelo ugodni ceni kupite na Pocenigume.net – Vulkanizerstvo Boštjan Vovk.

Kako zelo pomemben je profil pnevmatike?

Ko izbiramo nove gume se najpogosteje pogovarjamo o njihovem profilu. Pa veste kaj ta zelo pomembna mera v praksi dejansko pomeni? V bistvu gre za zareze, ki jih lahko opazimo, če gume že bežno pogledamo. Globina profila pnevmatik je ključna za zagotavljanje dobre vodljivosti vozila in zanesljivega oprijema s podlago. Zimske in letne gume se med seboj razlikujejo prav po globini profila, vendar pa je prav pri letnih ta še toliko bolj pomemben, saj mora zagotavljati varnost tudi, ko se vozne razmere poslabšajo in, na primer, prične deževati.

letne gume 1

Ko govorimo o novih pnevmatikah, imajo te od 8 do 9 milimetrov globok profil. Zakon o varnosti cestnega prometa pa določa, da je najmanjša dovoljena globina pri letnih pnevmatikah 1,6 mm po celotnem obodu, pri zimskih pa 3 mm. Vendar pa strokovnjaki priporočajo, da nikoli ne čakate do zadnjega in zato zimske gume zamenjate že ko imajo še 4 mm profila, celoletne in letne gume pa takrat, ko globina profila doseže 3 mm. To je pomembno predvsem zato, ker se pri omenjenih globinah pnevmatike začenjajo bistveno hitreje obrabljati, kot sicer in tako ne zagotavljajo dovolj zanesljive in varne vožnje.

Redno pregledujte stanje pnevmatik na vašem vozilu

Ste vedeli, da v primeru, da v pnevmatikah ni pravilnega tlaka, se te hitreje in bolj neenakomerno obrabljajo? Prav zato je ključnega pomena, da gume na svojem vozilu redno, vsaj enkrat mesečno pregledujete. Natančnejši pregled vedno izvedite tudi takrat, ko se odpravljate na kakšno daljšo pot. Najbolj pomembni komponenti sta pritisk v pnevmatikah in njihov videz. Pozorni bodite predvsem na:

  • preveliko ali neenakomerno obrabo tekalne plasti,
  • morebitne razpoke ali izbokline na tekalni plasti in na stranski steni, ki so že znak za alarm,
  • odrgnine in luknje, ki jih lahko naredijo vijaki, žeblji in drugi koničasti predmeti.

V primeru, da opazite karkoli od zgoraj naštetega, se nemudoma naročite pri vulkanizerju, ki vam bo strokovno zamenjal obrabljeno ali poškodovano gumo. Svoje nove pnevmatike pa lahko po ugodni ceni kupite na Pocenigume.net. Pri tem pa ne pozabite upoštevati ustreznih dimenzij.

letne gume 2

Kdaj je potrebno zamenjati letne gume?

Trenutne letne gume je potrebno zamenjati v  naslednjih primerih:

  • je njihova tekalna plast obrabljena do indikatorja obrabe, ki je vdelan v kanalu pnevmatike,
  • so neenakomerno obrabljene, recimo na robovih bolj kot na tekalni površini,
  • so bile gume predrte in jih ni mogoče strokovno zakrpati in popraviti,
  • so močno razpokane na boku,
  • so kjer koli na površini gume vidne izbokline, razpoke ali podobne poškodbe.

Pametni nasvet: kako preveriti globino profila?

Meritev globine profila lahko na čisto preprost način preverite kar sami: v kanal gume pokončno vstavite kovanec za dva evra in nato preverite stanje – če se iz kanala vidi stranski srebrni okvir kovanca, je globina profila že manj kot 4 mm. Omislite si lahko tudi poseben žeton z oznakami globine profila.

Najbolj zanesljiv način je preverjanje indikatorja obrabe, ki je vdelan v kanalih pnevmatik. Gre za majhna vodoravna rebra, ki so enakomerno razporejena po celotnem obodu. Če je profil pnevmatike poravnan z rebri, pomeni, da je že skrajni čas za menjavo gum. Najbolj natančno pa globino izmeri merilnik, ki je lahko digitalen ali ročen, v obliki plastificirane kartice z barvnimi oznakami. Za vse menjave in nasvete pa se vedno obrnite na izkušenega vulkanizerja.