Najbolj enostavne ideje za zajtrk
6 mins read

Najbolj enostavne ideje za zajtrk

Da je zajtrk najbolj pomemben dnevni obrok, čivkajo že vrabci pod nebom. Ampak, kaj, ko je tako težko zjutraj vstati par minut prej in si ga privoščit. Mnogim niti ne ustreza jesti tako zgodaj. Seveda opisujem tiste, ki začnemo z delom v zgodnjih jutranjih urah. Ko pa enkrat usvojimo to jutranjo rutino, so dnevi vedno lepši. Morda pa samo manjkajo dobre ideje za zajtrk.

Priporočena jutranja rutina, ki te hitro postavi pokonci

Ne poznam človeka, ki bi veselo vstal ob zvoku jutranje budilke. Kar nekaj nas je, ki jo prestavimo vsaj še enkrat na dremež. Potem pa je zelo dobro, da se pošteno pretegnemo še v postelji. Kajti skok iz postelje je najslabši način za prebujanje organizma. Ta je potem še nekaj časa v šoku. Poskrbimo, da pretegnemo oziroma prebudimo vse mišice in naredimo nekaj globokih vdihov skozi nos in izdihov skozi usta. Potem vstanemo in spijemo kozarec vode. Količina in temperatura v osnovi niti nista pomembna. In v tej jutranji rutini naj bo tudi zajtrk.

Načrtovanje zajtrkov

Zajtrke je dobro načrtovati iz več razlogov. Vsi pa nam prihranijo čas. Kajti odpade iskanje ideje za zajtrk. Lahko si ga pripravimo že zvečer in ga zjutraj samo v miru pojemo. Poudarek je v miru. »Leteči sendviči« namreč ne veljajo. Zjutraj se lepo usedemo za mizo in zajtrk v miru pojemo. Lahko si omislimo jutranjo meditacijo na temo zajtrka, medtem ko je budilka na dremežu. Potem vstanemo in si ga pripravimo. Načrtovanje nam prihrani tudi jutranje razočaranje, ker nam je nekdo pojedel zadnji kos kruha ali salame. Mi bi pa to ravno danes jedli za zajtrk. Prav tako moramo računati čas, ki ga bomo namenili za zajtrk. Da nas ne bo potem nehote prehitela ura. Pa še v miru bomo potem lahko pospravili mizo za sabo.

Kaj vse lahko jemo za zajtrk?

Tu se v medijih krešejo iskre. Najbolj važno je, da ga pojemo v miru. Pa če je to samo ena banana. Tu bodo skočili v luft številni instant prehranski strokovnjaki. Nič ne de. Najbrž pa res ni fajn, da jo pojemo ravno vsako jutro. Ideje za zajtrk naj bodo raznolike in samo naše. Najbolje je, da je zajtrk sestavljen tako, da vsebuje vsa hranila. Beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe, vitamine, minerale in vlaknine. Ob prebiranju se zdi to znanstvena fantastika. Vendar je dovolj že jogurt z kosmiči in sadjem. To pa se sliši že bolj enostavno.

Ideje za zajtrk

Vsako jutro kaj novega

Ker imamo različne prehranjevalne navade, so tudi naši zajtrki različni. Enim je dovolj že zmešanček. Drugi imamo radi kruh. Zopet nekateri tople zajtrke. Predvsem naj bodo zajtrki pestri in vsak dan drugačni. Telo nam bo zelo hvaležno.

Zmešančki

Sestavine si v mešalnik pripravimo lahko že zvečer. Potem pa jih zjutraj samo zmiksamo. Priporoča se, da se zmešančki jedo počasi z žlico. Tako lahko že prebavni encimi v ustih pošljejo hranila tam, kamor je treba. Če jih spijemo samo na mah, bomo s tem le obremenili želodec. Neke velike koristi za telo pa ne bo.

Kruh in še nekaj zraven

Zelo preproste in dobre ideje za zajtrk. Kruh vsebuje vlaknine in ogljikove hidrate. Dodamo še beljakovine in maščobe v obliki raznih namazov. Poleg pojemo še kos zelenjave. Namazi so lahko mesni. Če je le možno, si jih pripravimo sami. Preprosto zmeljemo kuhano meso, dodamo zelišča in dišavnice ter žlico hladno stiskanega olja. Potem so tu še mlečni namazi z dodatki ali brez. Najbolj preprosto je maslo. Prav tako pa so zelo hranljivi namazi iz stročnic. Prav tako kot za mesne, zmeljemo kuhane stročnice in jim dodamo zelišča, dišavnice in hladno stiskano olje. Dodamo še kakšno zelenjavo. Zelo dober je namaz iz jajc s kislimi kumaricami. Kuhana jajca zmeljemo, solimo, dodamo naribane kisle kumarice in namaz je gotov.

Nepogrešljive žitarice v tisoč in eni izvedbi

Ob besedi zajtrk se največkrat v mislih naslikajo kosmiči z mlekom. To pogosto vidimo tudi v raznih filmih. Mleko uporabimo točno tisto, ki ga uživamo tudi drugače. Jemo lahko hladno ali toplo. Vanj pa preprosto nasujemo žitarice v neštetih izvedbah. Tako imamo praktično neomejene ideje za zajtrk. Lahko so to povsem navadni ovseni kosmiči ali pa mešanica imenovana müsli. Sedaj je moderna prehranska usmeritev pri pripravi zajtrkov tako imenovana granola. Naredimo pa jo z pečenjem žitnih kosmičev in oreščkov. Potem hladne samo na grobo zmeljemo. Dodamo pa jim lahko suho sadje ali popečena semena. Granola je na razpolago tudi na trgovskih policah. Mleko pa lahko povsem po okusu zamenjate s sadnim sokom.

Kuhani zajtrki

Hrano za zajtrk si skuhamo prejšnji dan in jo zjutraj samo pogrejemo. Če pa smo bolj jutranje ptice, si lahko kuhamo zjutraj. Jajca na nešteto načinov si lahko dokaj hitro pripravimo tudi zjutraj. Prav tako kakšne drobne žitarice, ki jih je potrebno kuhati. Tu imam v mislih predvsem proseno kašo in gres. Tudi zelenjavo si lahko popražimo zjutraj. Prav tako spečemo toast sendviče, ki smo jih pripravili prejšnji večer. Med tem, ko se mudimo v kopalnici, bo kuhana tudi zelenjava na pari. V končni fazi si lahko pogrejemo tudi juho, ki nam je ostala od prejšnjega dne.

Ideje za zajtrk bodo hitro postale naš način življenja. Po odličnem zajtrku pa se še kako prileže zaslužena jutranja kavica ali topel čaj.