Postani mojster žara in letošnjo piknik sezono navduši svoje goste!
4 mins read

Postani mojster žara in letošnjo piknik sezono navduši svoje goste!

Poletje je tu! Čas za piknike, druženje na prostem in seveda – žar! Nič se ne primerja s prijetnim vonjem sveže pečene hrane na žaru, smehom prijateljev in družine ter osvežujočimi pijačami, ki se priležejo vročim poletnim dnem.

Če želiš letos resnično navdušiti svoje goste in poskrbeti za nepozabne piknike, je čas, da spoznaš vse skrivnosti, ki jih mora vedeti vsak žar mojster.

Preden pa pričneš s peko, seveda potrebuješ vrhunski žar. Ga še nimaš? Naroči ga na https://furlan.si/prodajni_program/plinski-zari/

Električni ali plinski žar?

Če živiš v stanovanju in imaš omejen prostor na balkonu, a vseeno obožuješ peko na žaru, je električni žar odlična izbira zate. Električni žari so zelo priročni, saj ne potrebujejo plina ali oglja – le priključiš jih v električno vtičnico in že so pripravljeni za uporabo. So enostavni za čiščenje, saj imajo pogosto odstranljive plošče, ki jih lahko enostavno pomiješ v pomivalnem stroju.

Če pa rad pripravljaš obroke za večje skupine in uživaš v prirejanju piknikov na svojem dvorišču ali vrtu, pa ti bo bolje služil plinski žar.  Plinski žar ti bo omogočil hitro segrevanje in enostavno upravljanje temperature, kar je ključno za popolno pečeno meso in zelenjavo.

Med glavne prednosti plinskih žarov spadata hitrost segrevanja, zaradi česar so primerni za pogostejšo uporabo, ter možnost zagotavljanja večurne konstantne toplote, kar je idealno tudi za začetnike.

Danes se bomo bolj poglobili v slednje. Torej – prvi korak k temu, da postanete mojster žara svojih piknikov, je izbira pravega plinskega žara.

Vrste plinskih žarov

  • Prenosni plinski žari na kolesih (idealni za piknike v naravi, kampiranje ali manjše vrtne zabave. So kompaktni, enostavni za prenašanje in hitro pripravljeni za uporabo).
  • Stacionarni, namizni plinski žari (namenjeni za domačo uporabo na terasi ali vrtu. Običajno imajo večjo površino za peko in več gorilnikov, kar omogoča pripravo večjih količin hrane naenkrat).
  • Vgrajeni plinski žari (če želite svojo zunanje kuhinjo, so vgrajeni plinski žari odlična izbira. So del celotne kuhinjske enote na prostem in omogočajo profesionalno pripravo hrane).

Priprava in vzdrževanje plinskega žara

Ko si izbral svoj plinski žar, je pomembno, da ga ustrezno namestiš in ga vseskozi tudi vzdržuješ. Žar postavi na ravno površino, stran od vnetljivih materialov in stavb. Poskrbi, da je pozicioniran na dobro prezračenem mestu, saj s tem zmanjšaš tveganje za morebitne nesreče. Pri uporabi plinskih jeklenk redno preverjaj plinske cevi in priključke za morebitne puščanja, jeklenke pa hrani v pokončnem položaju in jih zaščiti pred neposredno sončno svetlobo.

Po vsaki uporabi rešetke s krtačo za žar očisti in tako odstrani ostanke hrane in maščobe. Redno čisti tudi gorilce in notranjost žara, saj boš tako zagotovili enakomerno porazdelitev toplote in preprečil morebitne težave pri delovanju.

Recepti, s katerimi boš goste naravnost navdušil

Ni boljšega načina za navdušenje tvojih gostov kot z okusnimi recepti, ki bodo zadovoljili vse okuse.

  • Klasične žar jedi, kot so burgerji in hrenovke, so priljubljene pri vseh generacijah. Eksperimentiraš lahko z različnimi vrstami mesa, sirov in dodatkov za edinstvene okuse. Denimo rebrca, počasno pečena do popolnosti … prava poslastica!
  • Za gurmanske večerje poskusi tudi z morskimi jedmi na žaru. Popečeš lahko lososa, kozice ali hobotnico. Za svežino in pravi mediteranski pridih dodaj malo limone, česna in zelišč. Eksperimentiraš lahko tudi z azijskimi, sredozemskimi ali južnoameriškimi okusi. Marinade in eksotične omake lahko popolnoma spremenijo okus jedi na žaru!
  • In pazi to – tudi sladice na žaru so lahko prava poslastica. Poskusi s pečenim sadjem, ananas, breskve ali banane z dodatkom medu in cimeta so naravnost božanski! Sladice na žaru so odlična zaključna točka vsakega piknika ali večerje na prostem.

Samo malo je potrebno in že si lahko pravi žar mojster na domačih zabavah. Kakovosten žar, nekaj trikov in dobre volje … in naj se piknik sezona začne!