Zakaj bi se odločili za dodatno pokojninsko zavarovanje?
5 mins read

Zakaj bi se odločili za dodatno pokojninsko zavarovanje?

Življenje je polno nepričakovanih preobratov in izzivov, a ena stvar je gotova – vsi bomo enkrat dosegli starost, ko bomo prenehali aktivno delati. Ob misli na to se mnogim zastavlja vprašanje, kako preživeti s svojo pokojnino. Dodatno pokojninsko zavarovanje je ena od možnosti, ki vam zagotovo olajša življenje. Poglejmo si, zakaj je dodatno pokojninsko zavarovanje prava odločitev. Več na www.prva.si/pokojninsko-zavarovanje/dodatno-pokojninsko-zavarovanje.

Zgodba o Ani in Mateju

Ana in Matej sta poročena že več kot trideset let. Skupaj sta vzgojila tri otroke in si skozi leta ustvarila prijeten dom. Kot večina ljudi sta verjela, da bo v njuni starosti državna pokojnina zadostovala za dostojno življenje. A kako zelo sta se motila. Ko je Matej dopolnil 65 let, se je upokojil. Ana, ki je bila pet let mlajša, je še naprej delala, da bi skupaj lahko vzdrževala njuno družino. A ko je tudi Ana dosegla starost za upokojitev, sta ugotovila, da njuni pokojnini ne zadostujeta za ohranjanje življenjskega standarda, ki sta ga bila vajena. Zdravstveni stroški so naraščali, račun za elektriko je bil vse višji, in celo preprosti užitki, kot je bil občasni izlet, so postali finančni izziv. Takrat sta se spomnila na nasvet, ki sta ga nekoč slišala od prijatelja: “Razmislita o dodatnem pokojninskem zavarovanju.” Ta nasvet sta žal prezrla. Če bi se odločila za dodatno pokojninsko zavarovanje, bi imela danes dodatni vir dohodka, ki bi jima omogočil bolj brezskrbno starost.

Dodatno pokojninsko zavarovanje ima številne prednosti

Poglejmo si katere prednosti prinaša dodatno pokojninsko zavarovanje, ki lahko izboljšajo kakovost življenja v upokojitvi.

Finančna varnost

Državna pokojnina pogosto ne zadošča za kritje vseh življenjskih stroškov. Dodatno pokojninsko zavarovanje zagotavlja dodaten vir dohodka, ki pomaga ohraniti finančno stabilnost.

Nadomestilo izpada dohodka

Ko prenehate delati, se vaši prihodki zmanjšajo. Že danes pokojnina dosega le polovico posameznikove neto plače, prihodnje napovedi pa niso nič bolj optimistične. Na srečo, lahko dodatno pokojninsko zavarovanje nadomesti del finančnega izpada. Tako boste lahko še naprej uživali v življenjskih ugodnostih, ki ste jih bili vajeni. Že z majhnimi mesečnimi prispevki boste nekaj privarčevali, in nekaj je vedno bolje kot nič.

Davčna olajšava

Dodatno pokojninsko zavarovanje prinaša davčno olajšavo. Celoten znesek, ki ga v tekočem letu vplačate za varčevanje, se upošteva kot davčna olajšava, kar zmanjša vašo skupno neto davčno osnovo. Tako boste ob koncu leta plačali manj dohodnine oziroma dobili višje povračilo.

Prilagodljivost

Ko se odločite za dodatno pokojninsko zavarovanje lahko sami izbirate, kako želite vlagati in varčevati, kar vam omogoča, da prilagodite svoje naložbe glede na svoje potrebe in cilje.

Dodatno pokojninsko zavarovanje je individualno ali kolektivno

Kolektivno vključevanje poteka preko vašega delodajalca, ki mesečno prispeva celoten ali dodatni znesek za povečanjevaših vplačil v dodatno pokojninsko zavarovanje. Če vaš delodajalec še ne ponuja takšnega zavarovanja, ga lahko k temu sami spodbudite ali se obrnite na zavarovalniškega agenta, ki mu bo predstavil prednosti.

Dolgoročnaskrb za zdravje

Zdravstveni stroški naraščajo, še posebej v starosti. Dodatno pokojninsko zavarovanje vam lahko pomaga pri kritju teh stroškov, ne da bi morali posegati v svoje prihranke.

Dodatno pokojninsko zavarovanje za mirno upokojitev

Varnost, ki jo prinaša dodatno pokojninsko zavarovanje, omogoča, da še uživate v upokojitvi, brez stalnega stresa glede finančnih skrbi. Prav tako pa boste razbremenili tudi svoje otroke, ki bodo brez skrbi glede vaše finančne varnosti.

Kaj lahko storite danes?

Če se odločite za dodatno pokojninsko zavarovanje, je pomembno, da začnete čim prej. Mlajši kot ste, ko začnete varčevati, večji bodo vaši prihranki in manjši bodo vaši mesečni prispevki. Za začetek se obrnite na finančnega svetovalca ali zavarovalniško družbo, ki vam bo pomagala razumeti različne možnosti in vam pripravila načrt, ki najbolje ustreza vašim potrebam.

Ana in Matej danes delita svojo zgodbo s prijatelji in družino, in jih opozarjata na pto kako koristno je dodatno pokojninsko zavarovanje. Čeprav ne moreta spremeniti preteklosti, lahko z nasveti pomagata drugim, da se izognejo enakim napakam. Torej, ne čakajte, da bo prepozno. Razmislite o dodatnem pokojninskem zavarovanju že danes in si zagotovite brezskrbno in udobno starost, ki si jo zaslužite.