Toplotne črpalke zrak/voda: Najboljša izbira za ogrevanje vaše hiše
4 mins read

Toplotne črpalke zrak/voda: Najboljša izbira za ogrevanje vaše hiše

Vgradnja toplotne črpalke je ena najbolj pametnih investicij za vašo hišo. Na dolgi rok se vam bo povrnila, saj je toplotna črpalka še vedno najcenejši vir ogrevanja. Če trenutno ogrevate vašo hišo na kurilno olje ali drva, ste že seznanjeni s precejšnjimi letnimi stroški. Toplotna črpalka pa pridobiva energijo za ogrevanje kar iz okolice (50-80%) brezplačno, za preostali del pa uporablja električno energijo. Če bi tudi vi želeli svoj dom nadgraditi s toplotno črpalko, vas Termoting toplotne črpalke zrak voda, čakajo na njihovi spletni strani Termoting.si.

Prednosti toplotnih črpalk

Ena izmed ključnih prednosti toplotne črpalke je občutno zmanjšanje emisij CO2, tudi do 60%. S tem prispevate k varovanju okolja in zmanjšujete svoj ogljični odtis. Seveda pa to ni vse, z njimi lahko namreč močno vplivamo na prihranek pri ogrevanju. To pa pomeni, da se vam v kratkem času investicija tudi povrne. Če podamo primer: dobro izolirana hiša ima za ogrevanje s kurilnim oljem, na leto 1800€ stroškov. Če bi ta ista hiša imela toplotno črpalko, bi prihranili do 1080€ na leto. S tem ne le znižate stroške porabe ampak prispevate tudi k večji energetski učinkovitosti vašega doma.

Vrste toplotnih črpalk

Glede na to, da energijo pridobivamo iz okolja, si lahko vsak izbere toplotno, ki deluje na način, ki najbolj ustreza vsakemu posamezniku. Izbirate lahko med:

  • Toplotna črpalka voda/voda: ta vrsta toplotne črpalke izkorišča toploto podtalne vode. Če se sprašujete kako je to možno, naj vam povemo, da ima podtalna voda tudi pozimi med 8 in 12°C.
  • Toplotna črpalka zemlja/voda: Ta izrablja toploto sonca in zemlje. V tem primeru se cevi položi približno 1,2m pod zemljo. Primerna je na primer za nizkotemperaturne ogrevalne sisteme, ki obsegajo tako talno kot tudi stensko ogrevanje.
  • Toplotne črpalke zrak/voda: Ta črpalka pridobiva toploto iz zunanjega zraka in pride v poštev, če v bližini nimate ne podtalne vode in nobenega drugega toplotnega vira. Učinkovitost te črpalke je malenkost nižja.

toplotne črpalke zrak voda

Toplotne črpalke zrak/voda

Tako kot zapisano zgoraj, je ta toplotna črpalka odlična izbira samo, če nimate nobenega drugega vira toplote. Ker je temperatura zraka nižja kot pri vseh ostalih virih, je sama učinkovitost toplotne črpalke zrak/voda malenkost nižja. Čeprav je učinkovitost le te nižja, je prihranek še vedno več kot 55%, če jo primerjamo z ogrevanjem na kurilno olje.

Ključne lastnosti toplotnih črpalk zrak/voda

Pri izbiri toplotne črpalke zrak/voda bodite pozorni na naslednje oznake:

  • A2: Označuje zunanjo temperaturo zraka.
  • W35: Označuje temperaturo pretoka ogrevalne vode.

Izbira prave toplotne črpalke

Pri izbiri toplotne črpalke zrak/voda se izogibajte cenejšim izvedbam, ki dosegajo temperaturo do le 40°C ali katerih temperatura ogrevalne vode pade sorazmerno s padcem zunanje temperature. Te črpalke niso primerne za ogrevanje sanitarne vode ali za radiatorske sisteme, temveč so bolj primerne za talno ogrevanje.

Hrup toplotnih črpalk

Pri izbiri upoštevajte tudi hrup, ki ga toplotna črpalka povzroča. Kakovostnejše črpalke imajo posebej oblikovane ventilatorje, ki se vrtijo počasneje in so oblikovani po obliki ptičje peruti, kar zmanjša hrup.

Pravilna izbira in vgradnja

Pred nakupom in vgradnjo toplotne črpalke dobro preglejte ponudbo. Izogibajte se najugodnejšim predelanim klimatskim napravam ali “klima-toplotnim črpalkam”, saj pogosto ne ustrezajo našemu podnebju, kjer so pozimi temperature lahko do -20°C in poleti čez +30°C. Toplotna črpalka je investicija za življenje, zato izberite premišljeno in preudarno.

Toplotne črpalke zrak/voda in druge so odlična odločitev za vaš dom. S svojimi številnimi prednostmi so odlična investicija, ki vam bo služila leta in leta. Če si pred odločitvijo želite pridobiti več informacij glede toplotnih črpalk, obiščite spletno stran Termoting.si, kjer so vse vrste zelo lepo in razumljivo predstavljene. Prav tako pa lahko kontaktirate tudi njihove strokovnjake, ki vam bodo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja ter vam pomagali do najboljše rešitve za vaš dom. Ne odlašajte, izkoristite priložnost.