Endivija nam pomaga pri zdravju
Tudi vi obožujete solate na tisoč in en način? Endivija je zelo priljubljena vrsta solate, ki je še posebej aktualna v zimskih mesecih, ko nadomesti poletne sorte solat. Pripravite si jo lahko kot povsem običajno solato (torej zgolj s kisom, oljem in soljo) ali pa se poigrate z različnimi recepti in jo pripravite na povsem izviren način.
Gojenje endivije je relativno preprosto, kar je morda še eden v vrsti dejavnikov, zakaj je omenjena solata tako priljubljena. Kupite jo lahko že delno vzgojeno in jo zgolj presadite v svoj vrt ali njihovo, lahko pa kupite semena endivije in jih posadite. Pri tem morate paziti, da semena oz. sadike posadite dovolj narazen (tj. vsaj 40 centimetrov prostora med sadikami), priporoča se tudi redno zalivanje, sicer bo imela solata lahko grenak priokus. In zakaj bi morali uživati endivijo? Endivija ima vrsto odličnih lastnosti in seveda tudi vplivov na naše zdravje. Najbolje jo je uživati svežo, saj tako ohrani največ mineralov in vitaminov, ki jih ima zares veliko – največ med vsemi vrstami solat. Bogata je tudi z vlakninami, kar pomeni, da nam lahko pomaga pri prebavi, vsebuje pa tudi kalij, kalcij, železo, vitamine A, B in C ter fosfor. Endivijo še posebej priporočajo vsem osebam s srčno-žilnimi ali sladkornimi boleznimi, pomaga pa nam tudi pri spodbujanju delovanja jeter, prečiščevanju krvi, spodbujanju delovanja krvnega obtoka, naše telo lahko zaščiti pred oksidativnim stresom in s tem povezanimi obolenji, pomaga nam tudi izločati strupene snovi iz telesa. Če boste sok endivije kombinirali z vinskim kisom, boste dobili odličen obkladek, ki vam bo pomagal pri migrenah in glavobolih, obkladek s sokom endivije je odličen tudi za zdravljenje težav z očmi, lahko pa si z njim masiramo lasišče, skalp ali kožo nasploh.
Imate tudi vi radi endivijo? Omenjena vrsta solate je zares odlična izbira, saj imate številne dobre lastnosti za naše telo. Pripravite si jo kot solato ali pa se poigrajte z recepti, mi pa vam želimo le še dober tek!