Električni motor je vozilo prihodnosti
4 mins read

Električni motor je vozilo prihodnosti

Električna mobilnost je mobilnost prihodnosti. Pa veste, da poleg električnih avtomobilov obstaja tudi električni motor? Električni motorji so vse bolj priljubljeni, saj se ljudje zavedamo negativnega vpliva običajnih motornih vozil na okolje. Preverite ponudbo električnih motorjev in si čim prej kupite svojega. Zagotavljamo vam, da boste z nakupom zadovoljni, saj ima motor kar nekaj prednosti v primerjavi z avtomobilom.

Gneča na cesti je vsakdanja realnost

Število ljudi na Zemlji se iz dneva v dan povečuje, kar pomeni tudi več prometa na cestah. Večja mesta ponujajo več delovnih mest, zato se je praktično nemogoče izogniti jutranjim in popoldanskim prometnim zamaškom v in iz mestnih središč, kar marsikoga spravlja ob živce. Zagotovo ste se tudi sami že kdaj (ali pa vsak dan) znašli v neskončni koloni pločevine in se niste premaknili niti za milimeter. Vozniki so postajali vse bolj nervozni, začeli so trobiti, morda je kdo celo skušal narediti kakšen nespameten manever, da bi nekako prišel naprej. Že tako slabo situacijo na cestah včasih poslabšajo še neodgovorni vozniki, ki se ne držijo cestnoprometnih predpisov, posledično pa povzročijo marsikatero nesrečo. Gneča na cestah je še posebno velik problem v poletnih mesecih, ko je zelo vroče – sedenje v razgretem avtomobilu pač nikomur ni v veliko veselje.

Z motorji se da gneči vsaj malo izogniti. Seveda vam ne moremo obljubiti, da boste z motorjem vedno in povsod švignili mimo kolone avtomobilov, a vendar vožnja z motorjem ponuja nekaj prednosti v primerjavi z avtomobili. Motorji so bistveno ožji od avtomobilov, zato se z njimi kdaj pa kdaj lahko prerinete mimo avtomobilov (bodite pozorni na ostale voznike, da vas ne zbijejo!), še večja prednost pa je to, da se z motorjem lahko vozite tudi tam, kjer se z avtomobilom ne morete. V mislih imamo ozke ulice, morda celo gozdne potke, ki ponekod pomenijo bližnjico do delovnega mesta, trgovine ali kamorkoli se že peljete.

Električni motor je vedno prava izbira

električni motor
Zapeljite se po mestu z električnim motorjem.

Strokovnjaki nas vse bolj opozarjajo, da z našim načinom življenja škodujemo okolju. Negativen vpliv človeka na okolje se kaže tudi v vse pogostejših in hujših vremenskih nevšečnostih. Toča, silovita neurja, poplave, obsežni požari, celo tornadi postajajo naša vsakdanja realnost. Če želimo ohraniti planet tudi za naslednje generacije, moramo nekaj storiti, da obvarujemo okolje.

Ena izmed dobrih rešitev za zmanjšanje negativnega vpliva na okolje je tudi vožnja z električnimi avtomobili in motorji. Električna vozila so tiha in varčna, predvsem pa bistveno manj onesnažujejo okolje kot vozila, ki jih poganja bencin ali dizel. Električni motorji se lahko zelo razlikujejo po svojih zmogljivostih, zato se pred nakupom dobro pozanimajte o vseh prednostih in slabostih, nato pa izberite najboljšega zase. Za nasvet lahko vedno povprašate izkušene prodajalce v trgovinah, ki vam bodo z veseljem pomagali.

Tako kot električne avtomobile, morate tudi električne motorje na vsakih nekaj kilometrov polniti z energijo. Doseg električnega motorja z enim polnjenjem (torej, koliko kilometrov lahko prevozite brez polnjenja baterije) je zelo različen in odvisen od več dejavnikov. Za začetek na to vpliva že sam model motorja – električni motor namreč ni le eden, temveč jih je več – ključnega pomena pa je tudi vaš način vožnje. Nenadni pospeški, sunkovita zaviranja, izjemno dinamična vožnja … vse to vpliva na porabo baterije. Električni motor lahko več ali manj baterije porabi celo glede na vašo težo. Težko torej tečemo, kolikšen je doseg električnega motorja z enim polnjenjem baterije, zagotovo pa vemo, da so električni motorji odlična alternativa običajnim motorjem pa tudi avtomobilom – električnim ali običajnim.

Motorji se ponašajo s kar nekaj prednostmi v primerjavi z avtomobili, npr. to, da se da z njimi veliko hitreje priti na cilj, saj se lahko z motorjem peljemo tudi tam, kjer se z avtomobilom ne moremo. Električni motor pa je zagotovo vozilo prihodnosti – vse bolj se namreč poudarja trajnostna energija in skrb za okolje in električna vozila so odlična alternativa vozilom na bencin ali dizel.